22 december 2010

 

godjul.jpg

 

21 november 2010

 

 

Förra lördagen hade vi valpträff nummer två hos oss och igen var det Lars-Göran Stervik ifrån Hundiversitetet som höll i den.  Fyra från W-kullen var vi samt korthårsvorstehn Iza med matte Jaana. Mycket vikt lades denna träning på stanna samt inkallning. Efter några försök så hade samtliga hundar ett bra stanna men det gäller att träna vidare i alla tänkbara situationer med retning. Inkallning blev det också och min Wicke tyckte det blev lite jobbigt när även några av syskonen kom när jag kalla men så här i efterhand kanske inte så konstigt då de hört min stämma i åtta veckor och visste när jag ropa att det oftast var matdax på gång. Extra press satte detta på valparnas förare att just deras valp skulle sitta kvar när någon annan gjorde inkallning så det gällde att vara alert som förare.

Vi avslutade dagen med att göra några korta släpspår med kanin och alla fixade sitt spår jättebra. För några var det första gången och det märktes på reaktionen hos hundarna men när de väl fattat vad som gällde så var det full fart ut på spåret. Dagens bästa spårhund var Iza som hade gjort detta några gånger innan, full fart på spåret, hämta kaninen och lämnade av till matte.

Tack alla för en trevlig dag, bara att träna på.

 Söndag morgon så åkte jag och Vilma till Tidaholm för särskilt prov, sex hundar var vi som skulle starta och även syster Vanni var med. För Vilmas del så resulterade dagens prov i ett andra pris med fältbetyg 6 och jag var nöjd då fåglarna denna dag inte var lätta. Även för Vannis del så blev det ett andra pris, hennes första i ÖKL. Grattis säger jag även till Helén Lundberg med Trollängens Gizza som fick ett andra pris i ÖKL samt första pristagarna Lisbeth Eriksson-Nyström med Hedängens Franconia i EKL samt Annika Wängvik med Lokkebergets I-Jäger Browne i ÖKL.

 

31 oktober 2010

Två helger med mycket hund har passerat hos oss. Förra helgen hölls Västsvenska vorstehklubbens sista ordinarie jaktprov för året, tanken var att starta Loka båda dagarna men så blev det inte. På lördagen startade jag Loka men kände precis som domaren sa att hon gick inte med den vanliga kapaciteten som hon har, visst hon sökte fältet men det där riktiga klippet fattades och svaret visade sig senare på kvällen. Ett svar jag väntat på sedan september men lyckats fördröja några veckor men hade önskat ytterligare någon - Loka börjat löpa. Även denna helgen när vi jagat så märktes hennes loja intresse emellanåt men nöjd ändå är jag med att hon jobbat bra i vattendammarna med att resa änder och även vattenapporterat trots rådande vattentemperatur.

För Lokas del kommer det inte bli några mer provstarter i år men kanske nästa, är väldigt nöjd med att gått till pris tre av fyra starter  samt att Loka fann jaktformen så snabbt efter valpar och digivning, en och en halv månad så var hon igång med skogsfågeljakt hemma. Den gången vi fick EG så var det pga att det gick upp rådjur som Loka först markerade med ett stånd och när även partnern går upp bakom så reser rådjuren sig på fältet och går iväg. Både Loka och partnern går iväg efter men Loka vänder när jag drar i pipan trots att partnern fortsatte förfölja. Det hade varit godkänt om hon startat i öppenklass och inte elit så det kändes surt.

Tagna beslut kan man ju som sagt ändra och det var vad jag gjorde på söndagens prov som Västsvenska hade.  Jag beslöt mig för att Vilma skulle få en egen dag med matte och startade henne istället då jag fått stryka Loka. Det kunde slutat snabbt då det två minuter in i första släppet går upp en hare bredvid mig som sedan springer parallellt med hundarna på fältet. Till min stora glädje så lystra Vilma när jag drog pipan trots att partnern tyvärr förbröt sig för dagen. Jag tror att det var våra lydnadssamtal vi hade mellan släppen som gjorde att öronen denna dagen fanns med, ett extra tag i örat kändes det som jag hade under dagen på damen och det behövs emellanåt. Domarens kritik vid lunch var att jag hade en hund som respektera hare och mitt svar blev att jag vet inte om jag ska hålla med eller inte. Hade det varit förra året så hade jag sagt JA direkt men i år vet jag faktiskt inte då det varit dåligt med hare blev mitt svar. Vilma hitta dock hare igår när vi var och jaga och respektera faktiskt även då men, men man ska aldrig säga aldrig en harresa blir det nog kanske i framtiden. Förra helgen resulterade i varje fall till att Loka och Vilma fick var sitt andra pris i respektive klass.

En ledig helg väntar härnäst och därefter är det sedan dags för valpträff nummer två hos oss, ska bli jättespännande och se hur de små valpisarna växt och hur mycket hyss de hittat på eller inte sen sist. Kort på valpisarna har kommit, både från Lokas senaste kull samt första kullen, jättekul att få ta del av vad som händer och sker i valpisarnas liv.

 

Alleborgens Winnie the Pooh - Esso Alleborgens Whisper - Styx
 Alleborgens Varga - Selma på skogsfågeljakt med husse Marcus  Selma som apportör

 

12 oktober 2010

 

 

En härlig tid har passerat hos oss och jag är väl medveten om att det varit dåligt med uppdateringar på sista tiden, största orsaken har varit datakrångel. 

Vår tid har bestått av fältträning, jakt och prov. Dagen efter vår valpträff så var vi ett gäng som samlades utanför Alingsås på Birger Knutssons marker och hade fältträning. En mycket trevlig dag med många situationer för hundarna.

 En vecka hemma och sedan bar det iväg till fjällen, samma plats som alltid. Extra lång tid tog resan upp då vi gjorde några stopp på vägen med att hälsa på hos några av våra valpköpare. Mycket trevligt och roligt var det att träffa både valpköpare och valpar igen. En härlig vecka på fjället fick vi och fann mer fågel i år än förra, tyvärr satte en förkylning stopp för jakten så det blev en jaktdag mindre på fjället och det kändes surt.

Packade ihop oss från fjällen och styrde bilen mot Sveriges östra sida, nämligen Gotland. Första gången på Gotland en höst men vet redan nu att det kommer att bli en repris redan nästa år. Jagade och tränade med hundarna några dagar innan det var dax att starta dem på prov. Ett mycket trevligt och välarrangerat prov av Gotlands vorstehklubb. För första gången startade jag Loka på ett helt prov och var mycket nöjd med henne då hon höll hela vägen trots nästan fjorton dagars jakt. Full pott på både vatten och rävsläp och sedan tyvärr så fixade jag bort vårt första pris på fält genom att fördärva en fågelsituation, tog ett steg för mycket i min iver och blev den som reste fågel istället för hunden, surt kan man tycka i efterhand men vi lyckades få ihop till ett andra pris med betyg 6-10-10-10.

I helgen som varit så passade jag på att åka med kompisen till ett särskilt prov på Dylta då det fanns plats kvar. Startade Loka på lördagen och hon gick för fullt, tre fågeltagningar och en fällning med apportarbete och det blev äntligen utdelning, ett första pris i elitklass. Så många gånger stolpe ut men nu höll det hela vägen. På söndagen startade jag Vilma istället men det skulle jag inte gjort med facit i hand. En alldeles för laddad dam efter att fått vara passiv på lördagen så hon skötte inte sina fåglar. Efter allt som hänt hos oss med valpar i våras, syster Vanni flyttat in i huset bredvid vårat med Linda och lilla Wicke flyttat in istället så behöver Vilma tid att landa och det ska hon få. Nya tag blir det till nästa år vad gäller att starta prov men träning och jakt kommer att fortsätta på hemmaplan.

 4 september 2010

Första valpträffen idag hemma hos oss, vad kul det var att se valparna igen. Kul att se valparnas reaktion när de kom för de

 kände igen både miljön och mamman sin. Fyra valpar blev det här på träning, våran Wicke, syrran Rosi och brorsorna Frasse och Esso. Full fart och mycket bus blev det på dem när de träffades. Då jag även lagt en inbjudan på lokalavdelningens sida så blev det även en vorsteh med matte som deltog i träningen.

 Dagens upplägg bestod av teori samt praktiska övningar och den som väglede oss med detta var Lars-Göran Stervik som driver Hundiversitetet, en man som jag gått många kurser för och känner stort förtroende för.

Några aha-upplevelser blev det nog för några av valparnas ägare då de upptäckte att det fungerar ju faktiskt trots att det funnits tvivel innan för vissa situationer som tex. inkallning. Applåder utdelades av publiken till alla valpar med förare då de lösa satt kvar under stark retning av flygande vinge på marken.

Ett jättetack till Lars-Göran som höll i träningen och alla valpköpare som var här och tränade, duktiga var ni allihopa och jag hoppas vi ses i november igen för en uppföljning.

 

 

21 augusti 2010

Betande ren på Stekkenjokk

Snart är det dax för årets fjälljakt men först blir det en tur ner till Skåne med Vanni och Vilma för fältträning samt skogsfågeljakt hemmavid med Loka.

Man planerar och längtar till årets fjälljakt och tycker att det är lång tid dit men helt plötsligt så är man där igen och det ska bli spännande samt skönt med semester och avkoppling. Innan dess så ska det bli valpträff här hemma för senaste kullen och det ska bli jättekul att se valpisarna igen och hur de vuxit och utvecklats sedan de flyttade. Bilder har kommit från några av valparna och de finns under W-kullens sida under respektive valp. Tine Broen-Nielsen som är matte till Heino/Sanders vilken är pappa till senaste kullen har nu egen hemsida där man kan läsa mer om hennes nystartade kennel under namnet Kennel TrehØjens.

 

 

10 augusti 2010Vilma på en av våra träningar, fotograferad av Josefin

Det har gått en tid sedan alla valparna flyttade och lite tomt kändes det först och med många undringar, hur går det för dem och deras nya familjer. Väldigt glad att höra att alla valparna har det väldigt bra och familjerna trivs med sin nya familjemedlem. Några kommer jag att få träffa igen nu i september då det är valpträff, ska bli spännande och se vad som hänt sedan de flyttade.

Konditionsträning består just nu den mesta tiden av för hundarna då det snart stundar höstens första jakt, nämligen skogsfågelpremiär på hemmaplan. Simning och cykling är det vi sysselsätter oss med, matte lika svettig som hundarna trötta efter en cykeltur i skog och på skogsväg.

Simma är härligt... Full fart på Loka i vattnet  

 

 

31 juli 2010

En fantastisk resa börjar gå mot sitt slut men ändå inte, hos valparnas nya ägare har den börjat och hos oss fortsätter den med att en liten herre flyttat in. Min första hanhund och det ska bli väldigt spännande att jobba med denna lilla herren och se vad de kan bli av honom i framtiden. Över ett års planering har det varit innan vår sista valpkull såg dagens ljus i maj - hitta hane, planera parning samt att det blev rätt dag och sedan dräktighet och valpning. Väldigt skönt kändes det när just själva valpningen var över och man visste att allt gått bra med både tik och valpar. Lite extra koll några dagar därefter så man såg att både tik och valpar mådde bra och att allt fungerade som det skulle. Vid fyra veckors ålder började de första besöken till valparna komma, en tid som är perfekt både för valpen och valpköparna då det händer lite mer, innan har det mest varit mat och sova som varit valparnas största intressen. Upptäcka världen både ute och inne samt träffa många nya människor har varit positiva upplevelser för valparnas utveckling. Själva har vi genom valpköparna fått många trevliga stunder och hoppas på fler, närmast i tur står valpträff i september. Valparna har fått en egen sida under W-kullen 2010.

Västsvenska vorstehklubben har också haft sitt första ordinarie prov i eftersöksgrenarna för i år och dit åkte Linda och Vanni. Lite otur har de haft hemma på de två särskilda proven de startat, full pott på vattnet båda gångerna men icke spåret så de fick bli en start igen. I Abild startade de och fick full pott på både spår och vatten och fick även ta emot utmärkelsen bästa öppenklass hund på spåret.

Storasyster Vilma myser med lillebror Wicke Två som är stolta efter prov i bruksgrenarna

 

 

15 juli 2010

Ett tag sen senast och det här hänt en del - utställning, eftersöksprov samt veterinärbesiktning.

Två-dagars utställning i Tvååker och dit även Heino/Sanders skulle varit med men fick lämna återbud pga att han skurit tassen. För Vilma och Vannis del så blev det slätta ettor, Vilma har sin höjd emot sig medans Vanni både fredag och lördag mättes in till 54 cm vilket är maxhöjd för tik. Både Linda och Vanni behöver mera ringträning och ska öva på detta till nästa utställning.

Särskilt prov i eftersöksgrenarna här hos oss igen. Ett härligt gäng alltifrån domare, funktionärer och deltagare samlades här för att prova sina färdigheter i vatten och spår. Varierat resultat även denna gång, de flesta godkända för att kunna starta fält till hösten men hade kanske önskat sig någon poäng mer. Linda och Vanni missade spåret igen men fick däremot ytterligare en 10 på sitt vattenarbete, mer träning. Någon som däremot var lycklig var Loka som fick vara försimmare för öppenklass hundarna. Full fokus på vart fågeln och skott kom ifrån, snabbt i och hämta hem fågeln.

Igår var Loka och alla valparna på veterinärbesiktning och precis som i julfilmen "Tomtens verkstad" fick alla valparna stämpeln OK samt vaccinerade och ID-märkta. Att livet går fort är något man förstått nu ihop med valparna, åtta veckor imorgon fredag och då börjar de små flytta till sina nya familjer, tyckte inte det var längesedan de föddes en fredag i maj. Den här gången är kullen döpt på W och har fått följande namn - Alleborgens Winnie the Pooh, Wickevire, Whisper, Wizard, WinnieLoo, Wimsa, Wimla och Whitney.

Hela gänget sover på gräsmattan i sommarvärmen efter en stunds bus Veterinär Kristina Möller, Gbgs djurklinik besiktigar Alleborgens Whisper Vilma myser med en av sina syskon
     

 5 juli 2010

En händelserik vecka har passerat - många trevliga besök av valparnas nya ägare, besök av SKK:s kennelkonsulent samt prov i eftersöksgrenarna.

Många nya bekantskaper knyts när man har valpar och ibland finns trots att man aldrig träffats tidigare gemensamma bekanta, världen är liten ibland. Mitt under ett besök till valparna får jag även besök av SKK:s kennelkonsulent, första gången för mig och tankarna blev många om hur han kommer att uppfatta hur våra hundar lever och bor. Blev lite förvånad men fick förklarat för mig att de kommer alltid på besök oanmälda för att se vardagen. Slutgiltiga omdömet blev "Godkänd för hänvisning" med följande "Sunda, trevliga hundar som vistas i bostaden. Vatten finns. Vid besöket finns en valpkull på 6 veckor bestående av 8 valpar. De har ett eget rum med valphage enligt gällande bestämmelser."

Mycket av tiden spenderar nu valparna ute där de kan springa fritt omkring, ena stunden fullt bus för att i nästa stund sova i en stor hög antingen på gräsmattan, altanen eller om vi är inne i köket. Duktiga på att göra sina behov utomhus har valparna också blivit fast de fortfarande kan bli en och annan pöl inne. Efter frukosten på morgonen har alla väldigt bråttom ut för att kissa och bajsa då de helst inte vill bajsa i valphagen längre.

Ett gäng på 13 hundar med förare samlades på söndagsmorgonen för att prova sina färdigheter i bruksgrenarna spår och vatten. Blandat resultat bland deltagarna där några kommer att få starta om då de inte lyckades fullt ut. Ganska nöjd med min höglöpande Vilmas resultat blev jag trots att hon missa en poäng på vattnet men nöjer mig med det resultat vi fick, spår 10 och vatten 9. Linda och Vanni kommer att få starta om för att bättra på poängen, full pott på vattnet men noll på spåret.  Det är inte lätt när man för sin första hund och för i år ny klass, nästa gång fixar dom det är jag övertygad om då det fungerar jättebra på träning.

Vi älskar MAT Stora systrar med alla småsyskonen myser i köket

Det ska börjas i tid

 

 

 

 

 

 

 

 

29 juni 2010

Äta, kissa, busa, sova det är livets innehåll för de små valpisarna just nu. Skönt att kunna springa av sig på gräsmattan och ha jage inne i buskarna med syskonen. Några av valpisarna har haft besök av sin kommande familj och fler besök inväntas. Tiden har gått fort, oerhört fort, på fredag är de små sex veckor och om två veckor flyttar redan några. Stamtavlorna är på ingående med posten och tid för veterinärbesiktning samt vaccination och id-märkning är bokad.

Bus i "mattes" knä Storasyster Vanni med några av småsyskonen Kissa måste man ju också göra
Jag ser dig... Jag tar syrran i svansen Vi kommer när du kallar

22 juni 2010

Vi har varit ute... oj, vad mycket kul det fanns att upptäcka där och vad skönt gräset var att springa på.

Jag kommer när du visslar... Vad mycket nytt spännande det fanns här Kom igen brorsan vi kollar här borta...

19 juni 2010

Vi växer och växer och mer och mer vill vi utforska omgivningen. Nu har vi börjat vara med i huset och det är mycket nytt att upptäcka och utforska. Två storasystrar har vi i Vilma och Vanni som är ifrån vår mammas första kull och de tar hand om oss exemplariskt. Köttfärs och A-fil med ägg äter vi än så länge men vi ska visst få börja smaka mammas mat också. Välling erbjöds vi men det var inget vi gilla så därför blir det bara A-fil vilket vi tycker är mums. Kivas kan vi som syskon och då kommer mamma Loka direkt och styr upp oss. Loka är som en tidsinställd klocka vad gäller mat och skötsel av valparna trots att hon inte är hos dem hela tiden längre. När jag prata med uppfödarna till Loka, Tomas och Ingrid Olofsson så har Loka ärvt sin mamma Tindras fenomenala egenskaper till att sköta sina valpar och jag ser hos vår Vilma att de finns även där trots att hon inte haft egna valpar. Tålamod och kärlek finns i mängder hos Loka till hennes valpar trots att det emellanåt kanske inte är så bekvämt när de äter då många tänder nu kommit fram och ibland blir matintaget inte liggandes längre utan ståendes eller sittandes.

jag sover gott hos min mamma Loka mat_igen.jpg  

16 juni 2010

Mer och mer bus börjar det bli hos valparna. "Voff" kan man höra då någon tycker att en syrra eller brorsa ska vara med på leken. Känner igen min röst och lukt är något alla valparna nu gör då det är jag som har den goda köttfärsen. Mamma Loka lämnar dem emellanåt men sover fortfarande på natten hos dem, långt borta är hon dock aldrig för det räcker med minsta pip så är hon där och tittar till vad som står på. Ett enormt tålamod med alla sina små har hon då de ibland kan klättra både på huvud och kropp då hon ligger och sover, tvättar och städar efter dem gör hon hela tiden. Små tänder har även börjat att komma fram hos alla valparna. I början av juli ska de små valparna få besök av pappan sin som kommer hit för att vara med på en utställning i Sverige, jag ska då försöka fota hela familjen om man nu kan lyckas samla åtta små valpar på en och samma bild.

 

Känns i fötterna när även de kommer med i busandet emellanåt. Nu ätes det inte bara liggandes utan även sittandes.

 

10 juni 2010

Första avmaskningen avklarad och det gillade inte de små liven, köttfärsen smakade bättre än avmaskningsmedlet.

 Lite mer liv börjar det bli i valplådan nu och till helgen blir det att valphagen kommer fram då några av valpisarna har gjort försök till att klättra över kanten till valplådan men ännu inte riktigt lyckats. Det är dags att börja utforska den stora världen utanför valplådan mer och se vad som finns där. Bus börjar det också bli trots att det är lite ostadigt på benen ännu men om ett tag kommer det vara mycket busande mellan syrror och brorsor. Sovstilarna är många bland valparna nu, ibland själv när det är varmt eller tillsammans med syskon och morsan. De små klorna har även blivit putsade några gånger utan protester.

 

Kan det verkligen vara en bekväm sovställning?! Njuter av livet, alla fyra rätt upp i vädret, tryggt och skönt sover jag här.
Sträcka och gäspa lite är skönt. Ska vi busa eller?

 

6 juni 2010

Sveriges nationaldag, min och mannens 30-åriga förlovningsdag, oj vad tiden går och vi med den. Valpisarna har nu blivit två veckor och alla har öppnat sina ögon. Försök till lite bus är det emellanåt men mesta tiden ägnas ännu åt att äta och sova.

Igår var jag och dottern på vår sista träning hos Peter och Johanna, många tips och nya idéer till träning har vi fått. Klurigheter bjöds det på som avslutning till grillningen. Fyra stationer dit hundarna skulle dirigeras, första och andra där fanns dricka till grillningen, tredje dummys och fjärde olika vilt. Vilma hämtade en Cocacola på andra stationen åt sin matte och sedan körde vi vidare mot fjärde, där viltet fanns. Vilma nöjde sig inte med att hämta en fågel, utan kom med två på en och samma gång, kanske tyckte hon att vi behövde fylla på frysen med apportvilt då man fick behålla de vilt som hunden hämtat in. Nu blir det till att träna hemma för snart är det dags för prov i eftersöksgrenarna för Vanni och Vilmas del.

En ny värld har öppnat sig då vi har öppnat våra ögon Helt avslappnad ovetandes om vad som sker
 Vilma gillar sina "småsyskon"  Sista gången med gänget hos Peter och Johanna

29 maj 2010

Våra små valpisar växer och växer, äter och sover hela dagen lång. Viktigast nu i deras liv är mamma Loka som står för trygghet, värme, omvårdnad och mat vilket hon sköter med bravur. Härliga suckar av njutning höres från valparna när de diar och svansarna står rakt ut, småviftandes. Det är ett tvättande och matande dagen lång och en och annan tupplur tages av Loka och då snarkar hon värre än mannen i huset. En kort stund kan hon gå ifrån valplådan för att hänga med på en kortare promenad men har sedan bråttom in igen till sina valpar.

Träning inför kommande prov i bruksgrenarna har också startat på allvar med Vanni och Vilma. Idag blev det spår samt vattenarbete hos träningskompisarna Linda och Martin. Endast deras strävhår Trollängens Spike och våra münstrar var idag med och saknades gjorde stor münstrarna men de kommer till nästa träning.

Livet är skönt - mat, värme och trygghet har min mamma Loka till mig. Loka pysslar om alla sina valpisar. Skönt och tryggt det är att sova vid mamma Lokas tass och alla syskon bredvid.
 Trollängens Spike som hämtat sin mås och är på väg tillbaka till matte Linda för avlämning.  Jag kommer matte men det gick fortare landvägen tillbaka.  Ett fast grepp har Vanni om sin mås på väg tillbaka till matte Linda.

 

23 maj 2010

klover.jpg

Fyrklövervalparna kallas våra nyfödda valpar inom familjen och en alldeles egen liten historia är det som förtäljer varför.

Loka startade fredagmorgon med förvärkar och höll så på hela fredagen och tillslut bestämde jag mig för att vi tar en lite längre promenad så kanske det hela startar igång riktigt. Nästan hemkommen då jag går och tittar ner i gräset så ser jag ett fyrklöver, det första jag hittat i mitt liv. Väl inkommen igen så gick nästan vattnet omgående och strax därefter vid halvåtta tiden tittade första valpen ut och sista kom vid halvtolvtiden. Lagom stor kull då det var åtta valpar, fyra av varje kön. Loka och alla valparna mår bra, det äts och sovs mest hela tiden i valplådan. Något motvilligt går Loka med ut och kissar och har oerhört bråttom tillbaka in till alla valparna och snabbt bäddar hon ner sig igen ihop med valparna.

 

Fyrklöverkullen som föddes 21 maj 2010

Äta och sova det är det som vi är bäst på just nu.

10 maj 2010

 De är fler än vår Loka Alena som går i väntans tider. Runt vårt hus finns nu sex rådjur som kommer dagligen och betar, två av dem går i väntans tider. Hos oss har valplådan kommit fram och snart börjar nedräkningen men först till helgen återigen träning i Trollhättan med Vilma och Vanni.

En rund Loka som trots magen gärna hänger med på promenaderna i skogen   I väntans tid - geten med den lilla råbocken

 

 2 maj 2010

En helg tillsammans med hund- och hästfolk och där innehållet till mesta del varit fika och TRÄNING.

Lördagmorgon åkte jag och dottern Linda återigen upp till Peter och Johanna för träning. Ett tag sedan sist så nu fanns längtan efter att träna igen. Började dagens träning i hel grupp och efter en stund delades vi till två. Många olika apporteringsövningar bestod dagens träning av och med varierande svårighet samt resultat. Hundförarnas egna temperament kom tydligt fram när vi gjorde linjeapportering och det var mer frestande för hundarna att hämta den doftande fasanen istället för en tråkig tygdummy men ska de hämtas i turordning så ska det så göras även om både röstresurser och tålamod fick plockas fram. Ett antal försök och sedan fixa hundarna att hämta i rätt ordning.

Peter håller genomgång inför nästa träningsmoment. Vilmabus som ibland ger sin matte ett eller annat grått hår, arbetsvilja och motor finns det gott om. Åse med Russell som med glädje hämtar den sista apporten på linjeapporteringen.

 

Söndagens innehåll har varit hästträning med ridinstruktör Charlotte Frödin som var dotterns lärare när hon gick Naturbruk på Strömma. Fyra ekipage skulle tränas och vi föräldrar fick en lång prat- och fikapaus där samtalet även idag rörde sig kring jakt och hundar. Förklaringen är att klubbkompisen ifrån Västsvenska med familj var här då dottern tränade sin ponny samt våra gamla stallkompisar som vi hade innan vi flytta hem våra hästar till eget stall. Märkligt är det - finns fågelhundsintresset så finns oftast även hästintresset i familjen.

Ingen hundträning idag mer än passivitet och skogspromenad. Loka var dock med vid allt fikandet och en förklaring fick ges att hon har inte ätit för mycket mat utan magen är full av växande valpar. Trots ett redan stort magomfång så hänger hon gladeligen med på alla promenader samt träningar hemma. För vår del avslutades dagen med skogspromenad och med ett glädjande möte då vi nästan framme vid bäcken fick en tjäderhöna på vingar. Mitt på stigen, två meter från bäcken satt hon i solen och njöt.

Linda med halvblodet Condis Två som fyrbenta vill gärna fika Linda med Ideal du Rose

 

 20 april 2010

Så har vi då varit på Göteborgs Djurklinik och gjort ultraljud idag.Loka på ultraljud På veterinärens första fråga om hur Loka mår så fick hon svaret bra trots att förra veckan bestod av en del matvägran, torrfoder blandat med kött av viltsmak så blev aptiten bättre. Lite nyfiken är man ju alltid innan ultraljudet  är gjort om något finns där i magen trots alla tecken man tolkat innan. Jag sa till veterinären är hon inte dräktig så kommer det bli hårdbantning. Bantingen behövs ej för i magen finns det många små valpar på tillväxt och exakt antal får vecka 20 ge svar på.

 

11 april 2010

Ett nytt sätt att äta frukost på införde Loka igår - plockepinn med två kulor in och en ut, idag titta hon bara på frukosten och tog två tuggor och sedan fick det vara bra. Förhoppningsvis så är det små valpar på gång i magen och vecka 16 kommer vi göra ett ultraljud och får då ett definitivt svar.

Härlig är den tid nu då allt vaknar till liv i naturen igen, fåglarna sjunger till långt in på sena kvällen och rådjuren betar omkring runt stallet både morgon och kväll. Hade hoppats att imorse när jag och Vilma släppte ut hästarna att de skulle varit där som vanligt så jag fick prova min nya kamera men icke blev det så. Ryggsäck med ett antal dummies i olika storlek och tyngd samt kameraväska är nästan vår dagliga packning på våra skogsturer nu. Hundarna tränar olika apporteringsövningar och jag försöker lära mig kameran.

vilma.jpg loka.jpg  vanni_i_full_fart.jpg

 

2 april 2010

Ett matvrak har flyttat in hos oss och namnet är Loka, kan det vara ett tecken på att något börjat växa i magen tro. Nästa vecka kommer definitivt ett svar för blir det matvägran då så tvivlar jag nog inte på att något finns i magen hos henne.Mattes påhitt - vi är jakthundar, inte påskkärringar att hon inte fattar det

 


27 mars 2010

Utställning och årsmöte idag hos Västsvenska vorstehklubben på Strömmaskolan i Sätila men för mig och dottern endast som åskådare. Ett 50-tal hundar var anmälda och blev bedömda av Marina Bengtsson. BIS-1 för tredje året i rad blev Annika Wängsviks Rogstabergets Jackson Browne - Grattis. Av 13 anmälda münstrar så var det hela 10 stycken som blev bedömda i bruks-/jaktklass och det visar ju på att fler och fler blir jaktmeriterade och det är ett steg framåt för rasen.

BIS-1 Jackson med Annika, BIS-2 Björnkärrets Graf Siegfried med husse Lennart Gullberg samt domare Marina Bengtsson.

Ett stort grattis även till Claes Kennedy-Nordqvist som med sin grosser münsterländer Vassfjäderns Aja idag fick sitt tredje cert och kan nu titulera sig SE UCH. Historia skrevs då Aja är Sveriges första grosser münsterländer med en championtitel.

Efter utställningen bjöd klubben på lunch och därefter sedvanligt årsmöte och utdelning av vandringspriser. Grattis till er alla!

 

                                                                                                              

En stolt husse Claes med sin första championtik.

21 mars 2010

Så blev det då parning och nu hoppas vi på små valpar vecka 20 mellan Loka och Sander(Heino).

Lördag kväll var jag och Loka på Danmarksterminalen, väntade på Sander med matte Tine och tillslut kom de. En tjusig pojk tyckte Loka att Sander var när de träffades och första parningen blev till två minuter efter vi släppt ihop dem hemma på vår gräsmatta. Mycket hundprat blev det och kvällen blev sen eller kanske man ska säga natten innan vi alla fann en stunds nattsömn.

Söndagen startade med frukost och sedan skogspromenad för Loka och Sander. Nästan hemma igen blev det en andra parning på stigen i skogen så nygräddade våfflor och besök av Annika och lilla Nellie fick vänta en stund.

Nu hoppas vi på att det i Lokas mage börjat växa små valpar och det kommer ett ultraljud om någon vecka få berätta.

Vad har du hittat Sander? Jag står här. Sander och Loka på skogspromenad Lite lek innan parning nummer två

13 mars 2010

Ett gäng på elva hundar alltifrån münster, vorsteh till weimaran samlades idag hos Johanna och Peter strax utanför Uddevalla för träning. Trots att det vid några övningar blev pulsande i snö upp till låren så hördes endast glada tillrop och skratt från oss deltagare. Johanna och Peter har själva ett antal hundar som ingår i deras flock bla av rasen breton som de båda under föregående år haft framgångar med. Peter har även under ett antal år varit medhjälpare på  Anders Landins kurser.

Idag tränade vi alltifrån gå fot, inkallning med olika svårighetsgrader  samt det viktiga stanna kommandot. I halvtid så bjöds det på grillning och i samband med det så fick vi presentera oss samt vilka mål vi har med träningen. Olika åldrar på hundarna, olika erfarenhet hos oss förare gör naturligtvis att målen är olika. Det är lätt att glömma men samtidigt viktigt att komma ihåg att man aldrig ska jämföra sig med någon annan utan utgå ifrån en själv och ens hund.

Tack Johanna och Peter för en givande dag, ser redan framemot nästa.

En glad Johanna Peter och alla hundarna som väntar på att kallas in Två trötta och belåtna systrar efter dagens träning

11 mars 2010

ÄNTLIGEN idag har Loka börjat att LÖPA så nu planeras det Danmarksbesök för fullt.

 

Helgen som gick bjöd på ett intressant innehåll då jag var på två dagars avelskonferens på Nordens Ark, trevligt folk, god mat och framförallt så mycket erfarenheter och kunskap det bjöds på.

Lördagen började med Lars Fält som föreläste om Beteende och delgav oss bla om Arv & Miljö- betydelse för beteendet, Dräktighetsperioden, flockens betydelse. En så intressant dag och jag ville bara efter dagens slut ha mer då Lars Fält besitter en helt enorm kunskapsbank samt erfarenhet vad gäller hundens beteende. Söndagen fortsatte med Genetik och det var Kurt Nilsson som föreläste och började med en inledande historik och avslutade med ny teknik/DNA-test.

I senaste numret av Vorsteh-tidningen finns en inbjudan till årets Riksutställning, Herrfallet och där läste jag att Lars Fält skulle vara gästföreläsare. Ni som har möjlighet, missa inte det tillfället till att lyssna på Lars Fält, ni kommer inte att ångra er.

 

28 februari 2010

Äntligen, äntligen är datan tillbaka och gumman tö är på besök men inget löp som startat ännu.

Från snöstorm ena helgen till tö nästkommande det är senaste veckan hos oss. Förra helgen gick snöplogen i skift från morgon till sen kväll och jag, frun i huset lyckades givetvis med det som dottern och mannen förutspått nämnligen köra fast med fyrhjuling och plog. Min tanke var att flytta på snöhögarna så man fick bättre plats med nya men istället satte jag mig fast i snön rejält så det var bara att plocka fram spade samt snöskyffel och börja gräva, inte kul då snön yrde för fullt samtidigt.

Väl inne i stugvärmen igen efter allt plogande så överraskade yngsta doHela hundligan samlade för proffsfotograferingttern med försenade Full galopp i vattenbrynet, Linda och en av hästarnajulklappar, julklappar hon hade beställt men som försvann någonstans på vägen. Jag och äldsta dottern fick var sitt fotopussel á la 250 bitar. Jag ville genast rama in mitt men det fick jag inte förrän det var pusslat minst en gång så nu får det bli en pusselkväll och ordna ihop följande motiv, lite knep och knåp.

 

 

 

Kanske sista fina vinterdagen för den här gången då det nu är gråväder hos oss

Första datahaveriet har vi också haft i veckan och det var inte kul dock var det lätt ordnat när man väl hittat rätt person att fixa det. Som tur var det endast nätaggregatet som hade gjort sitt och inte något större fel. Fick dock lite kalla fötter den dagen då jag märkte att datan inte ville starta och min första tanke var, hjälp alla våra bilder som finns på datan. Slarvat med backupen har jag också gjort och det kunde stått mig dyrt så nu ska det bli ordning med den innan det händer något igen. Datan fick sig samtidigt en uppfräschning med större RAM-minne och nu går det fort samtidigt frågar jag mig själv varför har jag inte gjort det tidigare när det var så lätt.

 

14 februari 2010

Snömonstret Vanni skickar en alla hjärtans dag hälsning till er allaFortbildning och den här gången inte för fyrbenta utan tvåbenta som jag var på i veckan. Det är Västra Djursjukhuset i Göteborg som håller i en 3-stegs uppfödarutbildning med innehållet Avelsdjurens sjukdomar, Optimerad parning samt Förlossning och neontalperioden.  Veterinär Anna Carin af Klinteberg är det som håller i föreläsningarna och första var mycket givande och ett antal timmar på torsdagskvällen bara försvann väldigt snabbt. Deltagare var alltifrån erfarna uppfödare till nybörjare så diskussionerna i ämnet blev väldigt intressanta. Givande att vara på en föreläsning när föreläsaren bjuder in lyssnarna till att deltaga aktivt med frågor under tiden så man kan få svar direkt på det man undrar om ämnet.

Västra Djursjukhuset erbjuder fler föreläsningar och de flesta är kostnadsfria men de tar tacksamt emot ett bidrag till Fonden för akut hjälp till hemlösa människors djur så gör gärna ett besök på deras sida där hittar man fler erbjudanden om intressanta utbildningar/föreläsningar.

 

En helg jag ser framemot är den första i mars då Västra Kennelklubben anordnar en avels-konferens på Nordens Ark. Två dagar med fullspäckat program och där jag valt att ena dagen ta del av Beteende med Lars Fält och den andra dagen Genetik, rapport kommer senare.

 

Ännu inget löp i sikte... hoppas det börjar snart.

 

6 februari 2010

Snö i massor samt magsjuka har varit veckans innehåll hos oss, en magsjuka jag inte ens önskar att min värste fieSnö i massornde drabbas av. Snö har vi skyfflat i massor och har fått väl användning av vår nyinköpta plog och mer av den vita varan ska det tydligen komma säger de som vet. Snödjupet i skogen är enormt efter de sista snöfallen och det märks även på djurspåren att det är mycket snö. Tidigare har man inte sett så mycket spår på stigarna men nu går djuren gärna samma stigar som en själv där det är ganska packat och hårt att gå. Märks även på hundarna när man är ute att det är mycket snö. Från att ha sprungit obehindrat i snön på tjärnet vi brukar gå till så är det emellanåt nu istället magsim på hundarna.

Ännu inget löp som startat men det kommer och då vankas det Danmarksbesök.

 Loka spanar ut över tjärnet medans Vilma kommer springandes i full fart

 

Loka snömonster Vilma snömonster Naturens verk  

20 januari 2010

Inget är som väntans tid - två av fyra i vår hundflock löper nu men dock inte huvudpersonen ifråga, den som jag väntar på. Gammeldamen Pepsi samt unghunden Vilma löper men antagligen kommer L0ka att börja inom kort också då övriga löp alltid varit samtidigt. Som sagt inget är som väntans tid, den som väntar får se.

 

16 januari 2010

En härlig vinterdag vid tjärnet med hundar, kompisar och grannar. Fyra münstrar med mycket spring hade busjakt efter varandra på tjärnet och fort gick det när de rasa i snön. Äntligen har vi prövat på att göra kolbulle något som vi sagt att vi skulle ha gjort för länge sedan. Augusti 2008 fick vi smaka detta när vi var på jaktträning i Hede, Härjedalen - väldigt gott samt mättande. En smet bestående av vatten, mjöl och lite salt samt tärnat bacon eller fläsk, så få ingredienser men så gott. Lite apportträning fick det även bli innan hemgång så vi inte glömmer hur man gör.

 

Loka, Vilma, Vanni och Russell har jage på tjärnet. Elden är startad Kolbulle och annat gott på gång Vilma lämnar apport

 

 

10 januari 2010

Nytt år, nya möjligheter, nya chanser men först till er alla från oss GOD FORTSÄTTNING på det nya året vilket vi nu kommit en bit in på. Precis som förra året så startade hundåret i år för oss med MyDog i Göteborg. Fyra dagars internationell utställning med ca 2000 hundar per dag anmälda, rastorg och massor av fina shower i stora ringen. Lördag och söndag var de dagar som gällde för münstern och det var tio münstrar anmälda per dag. Att smak och tycke är något som är väldigt varierande hos oss människor framkom tydligt vid helgens utställning när man ena dagen kunde få en bottenbedömning för att dagen efter få en superbedömning. Något otroligt är det att man den ena dagen kan vara den fula ankungen för att dagen efter utvecklats till den fulländade svanen även i verkliga livet och inte bara i sagans värld.

 

Jag är dock ganska nöjd för egen del med helgens resultat då jag inte hade några speciella förväntningar innan. Både Vilma och Vanni gick i jaktklass och för Vilmas del så blev det på lördagen ett första pris och söndagen ett andra pris. Vilma var för övrigt den enda tiken på lördagen av fem som fick ett första pris på kvalitetsbedömningen. Vanni fick båda dagarna andra pris. Tillväxt är vad som behövs på damerna. Loka var endast med på söndagen och fick CK i championklassen och blev trea i bästa tikklassen. BIR på lördagen blev Annika Wängviks multititlade Jackson. Söndagens BIR/BIM blev Gysens Kleine Smulan och Prästgårdens B-Frodo. Prästgårdens B-Tyra fick sitt första CERT. Grattis till er alla!

 


 

Då vår hemsida inte startade förrän i december 2009 så var det ju faktiskt mycket som hade hänt här innan dess. 2009 har därför fått en egen sida med en liten tillbakablick av året som gick - klicka här så kommer du direkt till vårt 2009

 

En GÄSTBOK har kommit till då det fanns önskemål om en sådan. Trevligt när sidans besökare har önskemål tycker jag samt att man kan uppfylla dem så glöm nu inte att tassa in och lämna ett avtryck.

  

 
stäng