25 september 2012

Idag exakt en månad sedan den stora ripjaktspremiären och då var vi till fjälls och där gjordes även min sista uppdatering av hemsidan. Första veckan var vi i Jämtland och för femtonde året i rad på samma plats, boende hos Inger och Macke på Fjällcampen i Stora Blåsjön, det är lite som att komma hem när man är där. En härlig vecka hade vi i Jämtland och hyfsat med fågel så det var sköna dagar på fjället.

Något frågande var vi dock med Lokas sätt att hantera fåglarna, hon som alltid de senaste åren varit säkerheten själv hade de första dagarna många stötar och strulade även med apporteringen, svaret kom dock efter ett veterinärbesök. Hennes symtom var plock-i-pinn med maten varje morgon och det hade börjat hemma veckan innan vi åkte till fjälls samtidigt som hon var väldigt trött efter en dag på fjället. Min första tanke var en begynnande livmoderinflammation då hennes symtom stämde in på en av mina tidigare tikar som fick livmoderinflammation. Valet blev nu att bestämma sig för veterinärbesök i Jämtland eller vänta tills vi gjort förflyttning till Västerbotten, det blev Fjällveterinärerna i Strömsund som fick ett besök. En mycket trevlig veterinärstation med kunnigt folk som verkligen kan rekommenderas om någon behöver uppsöka veterinär i de trakterna. Tur i oturen så var det nu inte livmoderinflammation och det kunde konstateras efter både ultraljud, röntgen och provtagningar men en rejäl halsinflammation upptäckte veterinären när hon gjorde en sista genomgång av Loka. Ordinationen blev nu rimadyl och sparsamt med jakt.

Det blev en extra vilodag innan vår förflyttning till Västerbotten, en liten ort ovanför Hemavan vid namn Strimasund. Suveränt boende i den gamla tullstationen och dit hörde även en vedeldad bastu vid sjön, grillkåta och tillgång till båt. Till denna veckan skulle även äldsta dottern Linda med sambo Henrik ansluta då jag råkade fylla år med jämnt tal. Yngsta dottern hade sedan länge sagt att för henne var det inte möjligt då hon läser på Högskolan men det finns ju alltid chans att ändra sig och det med besked!!!

Jag fick mitt livschock när jag från äldsta dotterns bil skulle hämta mitt täcke jag bett henne ta med upp... först väldigt förvånad över varför två personer måste ha skidbox på bilen och sedan när jag hämtar mitt täcke även upptäcker att baksätet är tomt på packning, det var många frågetecken som just då snurra i mitt huvud. Svaret kom dock ganska snart då den blå filten som fanns under mitt täcke började röra på sig och fram hoppade yngsta dottern, kan säga att jag var nog i chock en timma efter det men det var en mycket trevlig överraskning. Hela familjen samlad för att fira min dag under veckan och på det sätt som jag uppskattar mest fjälljakt.

Tyvärr bjöd vecka två i Västerbotten på mycket sämre väder samt även fågeltillgång men vad gjorde det när man fick umgås med familjen och mysa med kortspel på kvällarna och bastubad. Min högsta önskan hade ju varit att få tillbringa min födelsedag på fjället men så blev det inte då det den dagen var klass 1 varning över fjället men det blev en mycket trevlig dag ändå. Började med champagnefrukost i grillkåtan på morgonen och den hade döttrarna samt sambo även fyllt med ballonger, lika många som jag år fyllde och sedan avslutades dagen med en god middag.

Från dag ett i Västerbotten så var det busväder, första dagen transporterade vi oss i båt och det blåste då vindbyar på 15-20 m/s, gick väl an när vi gick i viken men när vi skulle korsa öppet vatten så ville jag gärna gå av. Snöstorm bjöds det även på en eftermiddag för att sedan snabbt gå över i härligt solsken.

Den stora fågelfinnaren denna veckan var Lindas Vanni och det var verkligen kul att se. En härlig bild som jag har med mig på näthinnan och som tyvärr inte fastna i kamerans lins var när Loka och Vilma sekundera varandra i videbuskaget men det blev som sagt många bilder de här veckorna att se tillbaka på.

Vilma_forsta_fjalldagen_2012.jpg

 

Första fjälldagen bjöd på strålande väder.

batfard.jpg

 

batfard2.jpg

glatt_gang_trots_vadert.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En kvarbliven snöfläck lyckades vi hitta

lunch.jpg

 

Regn, regn så det smakade gott med värmande lunch

utsikt.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Högt där upp är vi och långt där nere vårt röda hus

mys_i_grillkatan.jpg

 

 

Myspys i grillkåtan med nygrillad röding

 var_underbara_fjallvarld.jpg Som sagt... två härliga fjällveckor är över och de bjöd på allt från sol till snöstorm, varierande fågeltillgång, båtfärd med blandade känslor men framförallt avkoppling med familjen och härliga dagar på fjället... trots nyss hemkommen så längtar man redan till nästa års fjälljakt. 

 

31 augusti 2012

Sista sommardagen enligt kalendern, sommaren som regna bort känns det som då det varit mycket regn hos oss. Saknar verkligen de få goa dagarna av värme som var i mitten av juli och sista helgen i maj för då kunde man verkligen njuta av svensk sommar. Sommaren hos oss har innehållit mycket eftersöksträning av hundarna både med valpköpare och kompisar. Huset hemma har även fått ny färg under semestern och det gällde att passa på emellan skurarna.

I slutet av juli startade vi bruksgrenarna med Vanni och Vilma och båda fick godkänt men Linda ska med Vanni göra en omstart för att bättre på siffrorna inför höstens fältprov. Även vår Wicke ska om någon vecka få starta bruksgrenarna då det inte funnits tillfälle innan pga av hans medicinering och röntgenundersökning, alla preparat gav långa karenstider.

Första fältträningen har även gått av stapeln i mitten av augusti, en helg hos Andreas Jansson på Glättestorp. Fina marker, fågel och trevligt folk var det hela helgen. Premiär för oss att bo i husvagn, inte av den nyare sorten men den fungerade fint för oss och gav även mersmak att så småningom köpa en egen, verkligen smidigt att bo i husvagn.

En liten bildkavalkad av delar av vår sommar

 

 

 

 

danmark.jpg

 

Frasse_med_husse.jpg

Kvinnohelg med münstrar i Danmark, en jättetrevlig helg

med nya bekantskaper och nyttig träning hos Tine Broen

Nielsen som hade hjälp av Sussie Mattsson och Pia Nielsen.

Wickes brorsa Frasse på träning ihop med husse Lars-Olof Carlsson, apportträning och spår blev det denna dag.

 

mor_och_son.jpg

rosi.jpg
Mor och son en sommarkväll vid vårt tjärn... båda har lika bråttom ut till apporten och det gäller att tänka sig för var man släpper i dom i vattnet så det inte finns något under. Wickes syrra Rosi tränar vattenapportering med husse Rolf på sommarstället i Dalarna, riktigt duktig har hon blivit och gjort stora framsteg under träningarna.
linda_och_vanni.jpg

 

 

 

ellen_och_hatjo.jpg

 

 

 

 Linda tar emot Vanni med sin hämtade apport på en av våra träningar och vattnet fungerade väldigt bra.  Ibland får man bada och det vet jag av erfarenhet, här blev det Contramarkens Hatjo som fick matte Ellen att bada men det gav resultat.
henrik_och_pepsi.jpg vilma_och_rav.jpg
 Träningen går så mycket lättare när man får hjälp av man och dotterns sambo Henke, har blivit några spår och apportkast med skott i sommar men de båda skött sina uppgifter med bravur.  Så smått har jag i sommar börjat träna räv med Vilma och det fungerat bra på träning men när vi starta prov så bärgade hon den inte ända in i mål utan la den på spåret, mera träning får det bli, vill gärna hämta men har alldeles för brått att komma tillbaka så oftast stupar både hon och räven på tillbaka vägen i något hinder.
Glattestorp.jpg Martin_och_Balder.jpg
Första fältträningen för hösten på fina marker utanför Vara, ett gott gäng var vi både på lördagen och söndagen och hade trevliga dagar på markerna. Martin Persson och hans grosser münsterländer Vassfjärdens Balder i fågelsituation och den blev bra... kanske lite efter men fågeln flög fint iväg på vingarna sina över stubben.

21 maj 2012

Hurra, hurra, hurra säger vi till de små i vår W-kull som fyller två år idag... fast så små är de ju inte längre utan blivit små damer och herrar - Grattis på er dag!!!

Gott om nyfött finns det annars kring huset vårt, naturens barnkammare fylls dagligen på av nya små liv senast i helgen så föddes det två små söta kid hos oss. De är så fina att titta på där de staplar omkring runt mamman sin, den ena mer våghalsig än den andra men kommer de för långt ifrån mamma sin så blir det ett fasligt liv på dem.

 

DSC_0680.JPG

15 maj 2012

Årstiden då man får så mycket inspiration och helst vill göra allt både vad gäller med hund och att jobba hemmakring är det just nu. Härligt med ljuset, värmen och allt som spirar i naturen. Hemma har vi haft besök av det ena viltslaget efter det andra, blev något förvånad då det en dag stod en stor älg i trädgården och det blev fler besök av honom och då i hagen ihop med hästarna. Rådjuren går runt tomten och hagarna och ikväll hitta vi en liten harunge högst upp på vedhögen, variation av viltslaget finns det här.

Familjeutflykt till havet på Hallandskusten har det bjudits på, en dag vi njöt av. Blåsigt men soligt och härligt att mötas av de många fasanerna som sprang på ängarna ner mot havet. Nu längtar man till sommar, sol och bad!!!

En stor besvikelse för någon vecka sedan var att jag inte kunde deltaga på SVK:s avelskonferens på Härjarö utan istället fick lämna återbud och ligga hemma med halsfluss, andra infektionen på några veckor och nu får det räcka. Utav rapporter jag fått ifrån kompisar så var det en givande helg så lite surt att man inte kunde ta del av all information på plats.

En härlig helg var det dock i mitten av april när jag tillsammans med vännerna Annika Wängvik och Carina Follstam reste till Danmark för en helgs hundträning. Vilka marker det bjöds att gå på och med så mycket vilt. Vi var nog alla lite stumma över antalet  rådjur och harar vi såg på helgen, det var lätt att man tappa räkningen. Duktiga hundar som fann både fågel och som skötte sig när de hitta hårvilt, alla förutom min Wicke, vi har lite att jobba på. Stort tack till Anja Ylönen som bjöd på husrum, till våra markvärdar Jesper Hansen och Henrik Hansen samt till Lone Fabricius Jörgensen utbildad inom ledmanipulation och hundmassage som gick igenom alla våra hundar, ni bjöd på en verkligt minnesrik och oförglömlig helg!!! 

 

 

8 april 2012

Så har man varit deltagare på weekendhelgen på Österlen, en helg som många pratar om... KaRK - Kvinnor av Rätt Kaliber under ledning av Anna Berg, Eva Björk, Anette Erlandsson, Emeli Mårdenius och Lena Karén. Vilken inspirerande och rolig helg, som namnet säger... endast för tjejer med hund. Fredag eftermiddag anlände jag och Wicke till Stockeboda gård utanför Tomelilla där vi inkvarterades med tre till i stugan. Våren hade verkligen kommit till Skåne, så fint att åka genom bokskogarna där vitsipporna stod i full blom.

Hemligt uppdrag stod på programmet för fredagkvällen och det visade sig vara en aktivitet som verkligen uppskattades av alla - Indoor Shooting. Det blev lerduveskytte både inne och ute samt prickskytte som avslutning, en god middag bjöds vi också på innan det var dags för återfärd till våra stugor.

Tidig uppstigning lördag morgon för prick klockan åtta var det avfärd ut till fälten. Förmiddagen spenderades på fältet och lunchen intogs vid en jaktstuga där vi sedan på eftermiddagen drillades med diverse olika apportövningar. Trött och mycket nöjd över dagens innehåll blev det sedan en kort paus i stugan innan kvällens middag. Stugvis hade vi fått i uppgift att lösa diverse klurigheter och svaren skulle lämnas in för redovisning senare på kvällen under middagen. Vi var inte bäst men roligt hade vi när vi försökte klura ut svaren.

Även på söndagen var det tidig uppstigning då programmet var detsamma som dagen innan, fält och apporteringsträning. Många tankar och funderingar fanns under bilresan hem då man fått så många bra råd och tips under helgen av alla dessa härliga tjejer. Stort tack till er alla som höll i denna fantastiskt inspirerande och roliga helg!!!

Paus i fältarbetet, njuter av vårsolen Dirigeringsövning

 

Ett stort GRATTIS skickar jag till Tine Broen Nielsen, Danmark som på Dansk Münsterländerklubbs huvudprov i Ringsted skrev historia. För er som inte vet så äger Tine hanhunden som är pappa till vår Wicke, DKCH Uldjydens Heino (Sander). Tine har även behållt en tik efter en av Sanders danska parningar och det är Hedeskov's Mettevons.

Tine startade båda sina hundar på huvudprovet i Ringsted och som första kvinna i Danmark vann hon vinnarklassen med Mettevons och placerade sig som fyra med Sander. Flott gjort Tine, du är duktig!!!

Tine med Sander och Mettevons

(bilden är lånad med tillstånd av Tine Broen Nielsen)

20 mars 2012

Från en årstid till en annan hann det att gå mellan uppdateringarna, från vinter till vår. För vår del blev det en väldigt kort vinter i år, snö från mitten av januari och till slutet av februari sen var den borta, ett återfall någon helg tillbaka men det låg endast någon dag. Nu är det nog en av de bästa årstiderna då allt vaknar till liv igen, ljuset kommer tillbaka och det är fågelkvitter från tidig morgon till sen kväll.

I helgen som gick hade även Västsvenska Vorstehklubben sin första aktivitet för året, KM fält 2012. Utav våra hundar hade vi endast anmält Wicke och storasyrran Vanni. Det jag önskade för egen del det var att få reda på om Wicke springmässigt vaknat under vinterdvalan och det hade han. Jag önskar dock ytterligare lite mera fart men att den finns där vet jag, den ska bara plockas fram och inte bara när det jagas fel viltslag. Man blir stum av förvåning hur fort de små liven kan springa. Ingen av våra hundar tog någon finalplats i år men vi var nöjda över dagen ändå. Alltid trevligt och kul att träffa alla klubbkompisar igen efter vinterdvalan. Ny klubbmästare i år blev Claes Hemberg med sin Claesbon's Ronja, stort GRATTIS till er. Fåglarna var inte lätta i år och inte direkt samarbetsvilliga, de lura hundarna både en och två gånger men till slut blev det Ronja med husse Claes som fick till en fin fågelsituation och då var det klart. Till helgen som kommer väntar det mera aktiviteter i klubben, årsmöte och utställning.

Fram till nu har det varit en ganska lugn period hos oss men nu känns det som allt kommer igång samtidigt. Långa promenader, apport- och lydnadsträning samt en del föreläsningar har programmet hos oss varit. Innehållet på föreläsningarna har varit allt ifrån avel till akuta sjukdomar hos hund, ledarskap med Fredrik Steen och sist men inte minst Västra Kennelklubbens helg på Nordens Ark. Den helgen var ämnena allt ifrån "Särskilda rasspecifika domaranvisningar", "Anatomins betydelse för sunda rörelser" till information om den nya mentalbeskrivningen för alla hundar, BPH. En väldigt givande och intressant helg där vi även bjöds på en rundvandring på Nordens Ark och de berättade en del om sin verksamhet. Vi fick bekanta oss närmare med tigrarna men säkerhetsavståndet var minst en meter från staketet. Stora djur är de men väldigt fina men man kände sig dock väldigt liten bredvid dem.

VVK:s klubbmästare 2012, Claes Hemberg med Ronja Härliga långa vårpromenader Tigerhona ca 150 kg

22 januari2012

Så kom då snön även till oss på Västkusten igår, från barmark till vinterlandskap. Jag tvivlade dock starkt igår morse när jag läste på löpsedeln till vår kvällstidning "Snökaos väntas", tittar ut genom fönstret och det är bara grönt och åter grönt men strax därefter kommer de första flingorna. Snön föll igår hela dagen och det blev till att sätta plogbladet på fyrhjulingen samt plocka fram snöskyffeln för en stunds skottande innan kvällens familjemiddag, kändes nästan lite som "julafton i repris" med alla snö.

Idag var det både ystra hästar och hundar som verkligen gillade att busa i snön. Hästarna imorse rullade ikapp i hagen och såg tillslut ut som snömonster. Tyvärr missar man ju alltid att fånga de där "otroliga ögonblicken" med kameran och idag tyvärr endast med mobilkameran, skulle varit snabbare för det var en syn att se två stora hästar ligga på rygg och rulla i snön allt vad de kunde, inte bara en gång utan flera.

Glatt överraskad blev jag häromdagen när jag läste i min gästbok, hälsning från Finland och ifrån Wickes halvbror. Verkligen kul när man kan knyta nya kontakter och följa med vad som händer då även Wickes halvbror Minik har en egen blogg!!! Den heter Hundliv med Mocca och Minik.

Ystra hästar i den första snön En yster Vilma som gillar att springa i snön

19 januari 2012

Drygt en halv månad in på nya året 2012 och äntligen kan man göra uppdatering samt önska er ALLA EN GOD FORTSÄTTNING PÅ 2012, nytt år... nya planer samt möjligheter.

Trots att man bor i närheten av storstaden Göteborg så fungerar inte alltid tekniken som man vill och man blir snabbt bortskämd med att det bara ska fungera men så icke. Telefon samt modem sluta fungera i samband med sista stormen efter nyår men igår äntligen efter ett besök av Telia så fungerar allt igen klander fritt. Kan bara säga att det är tur att man har mobilt bredband att tillgå i nöd men det fungerar ju inte lika bra som det fasta modemet då det gäller uppladdning av bilder osv. Väder mässigt så känns det som vi på sista tiden bott i ett riktigt blåshål och tyvärr även snöfritt, bara regn och åter regn, det är verkligen blöt i markerna.

För vår del så har det blivit något av en tradition att starta hundåret med utställningen MyDog och så även i år. Trevligt att träffa alla hundkompisar igen som man inte sett på ett tag sedan höstens aktiviteter.

Till årets utställning hade vi med Wicke och Vanni, de var anmälda till båda dagarna. Blev glatt överraskad när man fick PM:et och såg hur många münstar det var anmälda, 7 st på lördagen samt 12 st på söndagen. För Wickes del var det premiär att bedömas i jaktklass då han fått sina jaktmeriter tidigare under hösten och det kändes lite pirrigt kan jag säga. Jag är jättenöjd över hans fina kritik båda dagarna, lördagen blev det ett EXCELLENT av norska domaren Eikeseth Wenche och på söndagen blev det ECXELLENT med CERT utav den ungerske domaren Tamás Jakkel. I och med den kritiken så är Wicke nu godkänd för avelslistan. Vanni fick båda dagarna bedömningen VERY GOOD.

Lördagens BIR erövrades utav Gråsidingens Viola och även söndagens gick till en Gråsidinge hund, Gråsidingens Ymer - stort grattis till er!!!

Ett stort grattis vill jag även rikta till Lisbeth Eriksson-Nyström med Hedängens Franconia som på sin första utställning fick EXCELLENT och härmed kunde kvittera ut sitt jaktchampionat då endast utställningsmerit saknades för detta.  I dagsläget så finns det fyra tikar i Sverige som är jaktchampions och tre av dessa kommer från samma kennel samt har samma mor Rotuas G-Tindra - SE JCH Hedängens Engla, SE JCH SE UCH Hedängens Loka Alena samt SE JCH Hedängens Franconia är alla döttrar till Tindra... stort grattis till Hedängens kennel, Tomas och Ingrid Olofsson.

J Alleborgens Wickevire, augusti 2011

 
stäng