20 nov 2013

Full fart med det mesta trots att det är ett halvår sedan uppdatering av hemsidan... ibland går tiden bara fort.

Prioritering av hundaktiviteter har det inte varit det sista halvåret, utan det har varit renoveringen av mitt hus som fyllt den mesta tiden. Resultatet är nu ett ganska beboligt hus med stora ytor där både jag och hundarna trivs... vad är skönare än en värmande brasa efter en kulen jaktdag?

Helt utan stimulans har dock inte hundarna varit och vi har hunnit med en del.

Wicke har under sommaren varit på utställning i Tvååker och blev där fullcertad så nu är det jaktmeriterna vi ska ha för att få ut vårt championat, dock kom en operation ivägen för hans del så det har blivit sparsamt med aktiviter de två sista månaderna. Vi hann med att göra en mentalbeskrivning innan hos Claes Hemberg och den var spännande. Wicke löste de flesta situationerna snabbt men att kampa med trasa tyckte han att det räckte med en kort stund, finns ju roligare saker än en grå trasa.

Eftersöksgrenarna blev det både som funktionär och startande. Två helger i rad där hundarna startades ena helgen och blev godkända båda två, Vilma 10 vatten och 10 spår, Wicke 8 vatten och 10 spår. Helgen där på blev det spårdragning för min del för alla unghundar och elitklass hundar på Västsvenskas ordinarie eftersöksprov... svettigt men det var väldigt kul.

Årets höjdpunkt som alltid är ju fjälljakten och i år blev det jakt i Ammarnäsfjällen. Premiärdagen var otroligt varm och tyvärr fågeltom men både vädret och fågeltillgången blev sedan bättre de övriga dagarna. Fågeljakt varvades med fiske i Vindelälven och napp fick jag men tappade min stora öring en halvmeter från land, svordomarna var många den kvällen.

Jaktprovsstarter har varit få denna höst, endast startat två gånger med Vilma och båda gångerna fick hon fältbetyg 6 och andra pris.

Några fågeljaktshelger har det blivit med hundarna och det har även varit gott om annat viltslag såsom hare och rådjur. Härligt har det varit att se hur jaktklok min Loka Alena blivit med åren, upptag på rådjur med skall men så fort pipan ljudit så har hon brutit. De små hararna som alltid varit vårt dilemma på prov har hon även visat respekt för, stånd men stopp när haren gått iväg. Kan bara önska mig att det blir många fler jaktår med damen ifråga som nästa år fyller tio.

En fullcertad Wicke Loka Alena på sin nio års dag
Ok matte... jag tar den Rippremiär i ett sommarvarmt Ammarnäs
Oändligt fina vyer Fiske är kul

 

12 maj 2013

Ytterligare två heldagar med uppfödarutbildning har jag och dotter Linda varit iväg på och även denna gång i Västsvenska Vorstehklubbens regi. Kursledare har alla gångerna varit Anette Erlandsson, Trollängens kennel. De två sista gångerna har ämnet varit "Beteende" och det blev många intressanta diskussioner kring detta i gruppen, från hur tiken påverkar valparna till de olika utvecklingsfaserna i hundens liv.

En hel tjejdag på Säve skjutbana utanför Göteborg har även hunnits med. Började dagen med information, indelning i grupper och sedan genomgång av säkerhetsreglerna på skjutbanan. Det märktes att man inte skjutit på ett tag både vad gällde skjuttekniken och träffandet. På kulbanan satt dock träffarna och det blev godkänt på både stilla stående och löpande älg. Mersmak blev det dock så nu är bössa beställd och mer skytteträning inbokad.

Mitt första besök på Elmia Game Fair blev det i helgen, några arbetspass i SVK Småland/Östergötlands montern samt tid till deltagande i rasparad och shopping. En trevlig dag med nya och gamla bekantskaper blev det.

Hemma har det blivit många och långa sköna promenader i skogen med hundarna och även här trevliga möten som den kvällen när vi träffade på fem tjäderhönor under vår tur. Nu hoppas man bara på att föryngringen faller väl ut och ser framemot höstens skogsfågeljakt. Sommaren kom i förväg på besök under några dagar och då blev det både bad och apportering för hundarnas del.

Wicke njuter av en stunds massage på Elmia Njuter så att nu har han somnat av massagen

21 april 2013

Två härliga Skåneresor har jag och hundarna varit iväg på och båda gångerna var det på fågelmarker utanför Tomelilla.

Första tillfället var ihop med jaktprovsdomare Patrik Sjöström och ett gäng härliga människor och hundar. Jag och dottern hade anmält oss till denna helgen så det blev samåkning till Skåne i en full lastad bil. Verkligt fina marker gick vi på båda dagarna som innehöll det mesta, rapphöns, fasan, rådjur och harar, det sistnämnda var min Loka Alena glad över att finna så det blev en kort harresa ihop med dottern Vanni då de gick i samma släpp. Så härligt det var att se Loka som till sommaren fyller nio år fara fram över fälten som om hon aldrig gjort något annat, verkligt kul att se den arbetsglädjen som hon har och det samarbetet som hon vill ha ihop med mig som förare.

Andra tillfället blev det samåkning ihop med kompisen Karin och hennes münstertik Scilla. Den här gången bodde vi hos Stefan Nilsson och delade även rum med kompisen Louise och hennes vorstehtik Enya. Är skönt när man bara kan flytta ihop och bo tre tjejer och fem hundar utan burar, vårt rum såg dock ut som ett mindre slagfält med alla våra grejor men vad gör det när man har trevlig samvaro och mycket hundprat. Åter blev det några härliga dagar på fälten i trevligt sällskap av både två- och fyrbenta. Bortskämd blev man också utav all den goda maten som serverades hos Stefan och hans fru Anna.

Vanni och fasan i luften... det fanns ett stopp Vilma i flygande fläng apporterar fasan
Zstella står för fasan Fullt hus


2 april 2013

Lång tid har passerat sedan några uppdateringar gjordes och även en bra bit in på 2013 har vi kommit.

För ovanlighetens skull så inledes 2013 utan att vi ställde ut någon hund på My Dog men därefter har det blivit utställning men innan dess så var det klubbens KM på fält.

Som vanligt så gick KM på fält av stapeln nere på Torebo gård utanför Falkenberg. En mycket trevlig dag med både taggade hundar och förare som träffades igen efter vinterns dvala. Fåglarna denna dag var inte få samt inte heller helt lätta för hundarna att trycka fast då de gärna löpte undan istället. Den som gick segrande ur det hela efter denna dagen var vår Stig-Arne "Lollo" Persson med Ljungbookens Avec. De båda gjorde ett bra jobb under hela dagen och fick välförtjänt ta över klubbmästartiteln 2013.

Ljungbookens Avec Förra årets klubbmästare Claes Hemberg lämnar över till årets klubbmästare Lollo.

Någon vecka senare så var det dags för klubbens första utställning, årsmöte samt inofficiella apporttävling. Från början var tanken inte att anmäla någon hund men efter lite påtryckningar så blev det iallafall att Vanni, Wicke samt hans syster Rosi (Alleborgens Wimsa) anmäldes. Vanni fick bedömningen Excellent och Rosi Very Good. Min Wicke fick sitt andra Cert och blev även BIR och BIS-3 denna dag.

På apporttävlingen startades Vanni, Vilma och Loka och den som lyckades bäst av dem var Loka som kom på en delad andra plats totalt. En dam som verkligen tycker om att arbeta trots sin ålder, vid träning hemma så skulle hon gärna om hon fick lov hämta in alla apporterna själv men får finna sig i att emellanåt så är det de andra som jobbar och inte hon.

Wicke på VVK:s utställning 2013 Damen som gillar att arbeta


Västsvenska Vorstehklubben har även under det nya året startat upp en uppfödarutbildning som både jag och dotter Linda har deltagit på. De två första gångerna handlade det om avelsdjuren, dräktighet och valpning. Fortsättning blir det ytterligare två gånger och då är ämnet beteende. För mig är det andra gången att gå denna utbildning men denna gången mer fördjupad och diskussionerna när vi träffats har varit mycket intressanta då man får ta del av andras erfarenheter.

En provledarutbildning har även Västsvenska haft som jag deltagit på och blev godkänd efter diverse frågor på examinationen. Även denna dag innehöll många intressanta diskussioner samt frågeställningar.

 
stäng